Thursday, February 24, 2011

Bible trivia time!

I made this trivia quiz last weekend for our ladies fellowship and I think it does a pretty good job at testing your knowledge and peaking your interest to study more. We need all the encouragement we can get right? Grab a pen and paper and  give it a try why don't you? Answers are at the bottom of the post. Click "Read more" for the whole quiz. Enjoy!

1. Who was the oldest man recorded to have lived in the Bible?
a. Marduk
b. Meheposheth
c. Jehosophat
d. Methuselah

2.How old was he when he died?
a. 797
b. 858
c. 969
d. 1097

3. What major event happened in the year that Methuselah died?
a. The tower of Babel
b. The great flood
c. A great famine
d. The Exodus from Egypt

4. Who is the only woman in the Old Testament whose age is mentioned in the Bible?
a. Sarah
b. Rachel
c. Leah
d. Eve

5. Which prophet of God ate a scroll which was “sweet as honey” in his mouth?
a. Hosea
b. Ezekiel
c. Daniel
d. Samson

6. What was Ruth's relationship with the great King David?
a. Mother
b. Grandmother
c. Great Grandmother
d. not related at all

7. Moses was adopted by...
a. his aunt
b. his sister
c. a foreign king
d. a foreign princess

8. Which of the following events is NOT recorded in the Bible?
a. A young boy Jesus heals the broken wing of a bird
b. An angry prophet calls to God and she bears come and tear apart juveniles who called him “bald”
c. A young man runs off naked after Jesus is arrested
d. God tells one of His prophets to bake bread using cow dung as fuel for the fire
e. None of the above

9. How many books are in the Old and New Testaments?

10. Who was the mother of Samuel?
a. Rhoda
b. Hannah
c. Joanna
d. Esther

11. What was Eli's first impression of Hannah?
a. She was sleeping
b. She was beautiful
c. She was drunk
d. She was disruptive

12. Jesus said to his disciples “Follow me and I will make you...”
a. rich beyond your wildest dreams.
b. fishers of men.
c. my personal servants.
d. famous throughout the world.

13. David killed Goliath by:
a. piercing his heart with a spear
b. poisoning him
c. hitting him in the head with a stone
d. drowning him

14. The fruit which Adam and Eve ate is:
a. an apple
b. a pomegranate
c. a passion fruit
d. unknown

15. Which animal is mentioned the most in the Bible?

16. Jonah was swallowed by:
a. a shark
b. a great fish
c. the earth
d. a whale

17. Paul says that a woman of God should adorn herself with:
a. good deeds
b. beautiful clothes
c. golden jewelry
d. tasteful makeup
e. all of the above

18. Which of the following was Jesus NOT called in the Bible?
a. Elijah
b. a drunkard and glutton
c. God
d. a man performing tricks instead of real miracles

19. How many women bore children to Jacob?
a. 1
b. 2
c. 4
d. 6

20. Which of the following is NOT one of the fruits of the spirit?
a. Selflessness
b. Kindness
c. Self Control
d. Peace

21. On the second day of creation, God created...
a. Plants
b. the seas and skies
c. the moon and stars
d. animals

22. What was the occupation of Rahab of Jericho?
a. Seamstress
b. Storeclerk
c. Baker
d. Prostitute
e. Preistess

23. According to Proverbs “The beginning of wisdom is...”
a. “diligent study and dedication to God”
b. “justice”
c. “the fear of the Lord”
d. “the instructions of your father”

24. In John's first letter he says that “If we say we have fellowship with God while we walk in darkness we...”
a. lie
b. are crazy
c. will die
d. are ignorant

25. Which word accurately describes Zacchaeus?
a. Poor
b. Short
c. Ugly
d. Sickly

26. What was John the Baptist's father's occupation?
a. priest
b. shepherd
c. carpenter
d. fisherman

27. John 1:1 says “In the beginning was the word (Jesus) and the word was with God and the word...
a. was pleased to be with God”
b. was God”
c. loved God”
d. praised God with all the angels”

28. What was the name of Timothy's mother?
a. Esther
b. Precilla
c. Eunice
d. Rhoda

29. True or false:
The  word “trinity” can be found in the verses of the Bible.

30. True or false:
Rachel was Jacob's first wife.

Bonus questions:

31. Rebekah's family said they agreed that she could leave and go to marry Isaac because:
a. they knew and liked Abraham
b. they knew she would be taken good care of
c. Abraham's servant gave her gold jewelry and gifts.
d. the Lord had spoken

32. What was the Chaldean name of Daniel?

1.D, 2.C, 3.B, 4.A, 5.B, 6.C, 7.D, 8.A, 9. 37/29, 10.B
11.C, 12.B, 13.C, 14. D, 15.Sheep, 16. B, 17.A, 18.D, 19.C, 20.A
21.B, 22.D, 23.C, 24.A, 25.B, 26.A, 27.B, 28.C, 29. False, 30.False
31.D, 32.Belteshazzar

Well? How did you do? I hope you enjoyed it. Let me know what you think or if you found any typos or mistakes in my key. It is 2am as I'm finalizing this and I do have pregnant brain syndrome. ;)

1 comment:

  1. Love the quiz.
    Had to look a few of them up. Great to be challenged to get into the Word.

    God bless.